Dichtregels voor de kekke rekken!

Deventer heeft op 18 plekken in de stad kekke rekken gekregen. Nieuwe fietsenstallingen die een impuls geven aan de historische uitstraling van de binnenstad. Johanneke ter Stege, stadsdichter van Deventer tussen 2015 en 2017, schreef bij een groot deel van de nieuwe fietsenrekken een dichtregel. Achter iedere regel gaat een verhaal of anekdote van Johanneke schuil. Lees hieronder per dichtregel de toelichting van dichteres Johanneke.

Verlaat het nest, vlieg naar het licht.

Johanneke: “In deze straat bevindt zich een basisschool naast De Nieuwe Oost (voormalig Productiehuis Oost-Nederland), een organisatie die zich bezighoudt met talentontwikkeling voor beloftevolle muzikanten/makers. Wat verder het straatbeeld domineert, zijn reusachtige platanen op het schoolplein. Zowel bij de basisschool als bij het productiehuis is het begeleidingstraject van tijdelijke aard; bij een basisschool 8 jaar en bij het productiehuis gemiddeld 3 jaar. Hierna is het de bedoeling dat kinderen/muzikanten hun eigen weg gaan en dus “het nest verlaten”. De zin is ook van toepassing op de eventuele vogels die in de takken van de platanen leven.”

Locatie: Burgerweeshuis

We verschillen om elkaar in balans te houden.

“Dit vind ik een troostrijke gedachte. Het benadrukt voor mij de schoonheid van de verschillen tussen mensen.
Die verschillen kunnen relativeren en motiveren. Ik geloof dat we veel van ‘de ander’ kunnen leren als we ons openstellen.”

Locatie: Grote Kerkhof Stadhuis

De geest van Dickens waart hier rond.

“Ieder jaar is op- en rond deze plek het Dickensfestival. In deze straten bevindt zich ook het atelier met de traditionele kleding voor het festival. Charles Dickens’ geest, waarmee ik doel op zijn fantasie, waaruit de personages uit zijn verhalen zijn ontsproten, waart hier dus rond.”

Locatie: Damstraat

Liefde is een manier van kijken.

“Toen ik op een dag op een bankje zat, raakte ik aan de praat met een bijzondere man. Hij bleek muzikant en kunstenaar te zijn en tegenover de Bergkerk te wonen, waar ik net die dag over wilde schrijven. We hadden het over zijn uitzicht, waarop hij me spontaan in zijn woning uitnodigde voor een gesprek over zijn levensloop en zijn kijk op liefde. Dit is de zin waarmee hij zijn verhaal concludeerde. Ik vind het een prachtige zin die de passant aan het denken kan zetten.”

Locatie: Bergkerk

Het leven is het waard geleefd te worden.

“Dit is vlakbij het Etty Hillesum Centrum, waar de bekende Joodse schrijfster Etty Hillesum en haar literaire nalatenschap worden geëerd. Het werk heeft me erg geraakt. Deze zin van haar drukt voor mij de kern van haar overtuiging uit.”

Locatie: Roggestraat

Je draagt de eeuwen met gratie als een spiegelbeeld van hoogtijdagen.

“De plek is tegenover de Waag. Ik wilde hier een zin die de Waag persoonlijk toespreekt en recht doet aan dit indrukwekkende gebouw dat de gloriedagen van het rijke verleden van Deventer symboliseert, onder andere als weeghuis bij de succesvolle jaarmarkten.”

Locatie: Bibliotheek

Het plein stroomt leeg. De laatste kermisdag brengt vuurwerk boven water.

“Jaarlijks is er op de laatste kermisdag het traditionele vuurwerk boven de IJssel. Men komt er massaal op af.
Het vuurwerk zelf en de toestroom van toeschouwers die aan komen lopen vanaf de Brink hebben veel indruk op me gemaakt.
Ik wilde dat vangen.”

Locatie: Brink Zandpoort

Wat gaat er schuil achter de ogen die passeren?

“Op de terrasjes aan de Brink gaat het o.a. om kijken en gezien worden. Ik fantaseer altijd over het leven en de gevoelens van mensen die voorbijlopen en fietsen.”

Locatie: Brink Maansteeg

Wat kook jij vanavond?

“Toen ik net in de binnenstad van Deventer woonde en boodschappen deed bij de Albert Heijn ontmoette ik daar Tessa, die dit spontaan aan me vroeg en uiteindelijk een goede vriendin werd. Het laat zien waar een supermarktontmoeting toe kan leiden. Wie interesse toont in onbekenden, kan op verrassingen stuiten.”

Locatie: Korte Bisschopstraat

Hier rust de stoffenkraam; voor altijd opgedoekt.

“Tijdens de zaterdagmarkt staat/stond vlakbij de Kruidvat altijd de stoffenkraam. In de krant las ik dat de ‘gordijnenman’ die de kraam beheert, na 30 jaar moet stoppen met zijn kraam op de markt. Het leek me mooi om een eerbetoon aan de kraam, die veel Deventer inwoners zullen kennen, te vereeuwigen.”

Locatie: Brink Kruidvat

Zes eeuwen zoete overlevering.

Ik vind het bijzonder dat Deventer Koek al zes eeuwen lang bestaat en wordt bereid volgens een traditioneel recept dat letterlijk een overlevering van eeuwen geleden is.

Locatie: Brink Koekhuis

Het gaat best goed, dat moet gezegd.

“Veel mensen klagen over wat er allemaal mis is in Nederland, in Deventer, met de overheid, met hun man, hun leven, de hoge werkdruk etc. Er gaat over het algemeen ook veel goed. Het is ook wel eens verfrissend om dat te beseffen.”

Locatie: Achter de Broederen

Jij kunt ook niet alles weten.

“Deze zin spreekt de voorbijganger direct aan. Je zou hem op kunnen vatten als een oproep aan de passant om, juist omdat deze niet alles kan weten, zich eens verder te verdiepen in een onderwerp, door een bezoekje te brengen aan de Athenaeumbibliotheek, waar eeuwenoude kennis in eeuwenoude boeken is opgeslagen.”  

Locatie: Athenaeumbibliotheek