Ga voorbereid de winter in!

De wintertijd is ingegaan, de dagen worden korter en langzamerhand steeds kouder. Voor de fietsers betekent dat, dat het belangrijk is om je fietsverlichting te checken en eventueel te repareren.

De winter gaat gepaard met kou en dat kan invloed hebben op de fietsomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een nat wegdek door regen of sneeuw. In Deventer verschillen de fietsomstandigheden van pas geasfalteerde fietspaden tot de binnenstad met klinkers. Vooral op klinkers wordt het over het algemeen sneller glad.

 

Om veilig de winter door te komen en je niet door de kou af te laten schrikken, hebben we vijf fietstips.

 

1. Zet je zadel iets lager. Hierdoor ben je altijd snel bij de grond als je ergens dreigt uit te glijden.

2. Laat een beetje lucht uit je banden lopen. Het fietst misschien net wat minder prettig, maar als het echt glad is heb je met zachtere banden meer grip op de weg.

3. Kijk goed naar het wegdek. Vaak is goed te zien waar het nat of glad is.

4. Fiets altijd midden op het fietspad of de weg. Aan de zijkant, bij de stoep en de rand hoopt sneeuw en ijs meer op en dus is de kans op gladheid groter.

5. Ook voor de fiets heb je tegenwoordig winterbanden. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. Van banden met een ander profiel tot banden met spikes. Vraag bij je fietsenmaker naar de mogelijkheden.

Wordt het kouder buiten? Vergeet bovenstaande tips én handschoenen dan niet!