Augustus: 150 jaar geleden: de eerste fiets van Nederland

Burgers; Neerlands oudste rijwielmerk. Over het exacte verloop van de geschiedenis van Burgers, zijn de meningen verdeeld. De archieven geven niet in alles een zekerheid, maar één feit staat als een paal boven water: Burgers E.N.R. was met afstand de eerste rijwielfabriek van het land.

Begonnen als smid en uitgegroeid tot grote voorloper op fietsgebied is Henricus Burgers een Deventenaar om trots op te zijn. Het was waarschijnlijk 1968 toen de eerste vélocipède in de Broederenstraat werd gebouwd. Het succes is er vrijwel direct en in de tientallen jaren die volgen worden er verschillende fabrieken geopend rondom Deventer. In 1896 worden er maar liefst 2500 fietsen per jaar geproduceerd door de 130 werknemers van Burgers E.N.R.

Voor zover bekend is Burgers de enige rijwielfabrikant ter wereld die zo vroeg met de verkoop van fietsen is begonnen en daar zo lang mee is doorgegaan. De fabriek is geopend in 1868 en is in 1961 verkocht aan PON in Amersfoort.

Henricus Burgers heeft lang van zijn succes kunnen genieten en stierf op 1 januari 1903 in Deventer. Dit jaar is het exact 150 jaar geleden dat de eerste vélocipède in de straten van Deventer te zien was. Een bijzonder stukje fietsgeschiedenis van de stad!

Lees hier meer over de interessante geschiedenis van Burgers E.N.R.