Januari: Geen verwarring meer voor fietsers naar de Middelweg

Als je weleens vanuit de richting van het station naar de Middelweg bent gefietst, weet je het precies: de Boxbergerweg oversteken vanaf de Schurenstraat naar de Middelweg is verwarrend. Correctie: wás verwarrend. Want het oversteekpunt is helemaal op de schop gegaan. Het resultaat? Een overzichtelijke en veilige oversteekplaats, met een gloednieuw fietspad.

Merel Arink, wijkmanager van Voorstad, vertelt: “Het oversteekpunt ligt op de loop- en fietsroute van het station naar een locatie van ROC Aventus. Er komen dus veel scholieren langs. Lopend, op de scooter of op de fiets. Maar naar de Middelweg toe was eigenlijk alleen een voetpad, zonder aparte fietsstrook of fietspad. Als daar dan niet alleen voetgangers maar ook fietsers en bromfietsers overheen moeten, wordt het onoverzichtelijk. Alles loopt en rijdt door elkaar. Je moet dan als fietser soms onverwachts op de rem. Of als je even niet oplet rijd je iemand bijna van zijn sokken.” Een doorn in het oog van buurtbewoners.

Initiatief van de bewoners
Wat Merel vertelt, was precies het pijnpunt van de omwonenden van de Middelweg. Rustig wandelen of fietsen over dat stuk zat er simpelweg niet in. Dus maakten ze er werk van. Wijkmanager Merel werd ingeschakeld en er werd een aanvraag ingediend voor financiering: maak een fietspad naast het voetpad!

Lekker doorfietsen
En met succes! De gemeente zag aanleiding om meteen ook de oversteek veiliger te maken. Het is nu niet alleen overzichtelijker, maar ook veiliger. “Vanaf de Schurenstraat is nog maar één opgang naar de Boxbergerweg. Fietsers schoten nog weleens alle kanten op, en die ene opgang maakt het veel overzichtelijker. Ook is er halverwege de Boxbergerweg een stopmogelijkheid gemaakt,” aldus Merel. Meer overzicht, check. Veiliger, check! En dan natuurlijk het nieuwe fietspad op de Middelweg. “Daarmee wordt er duidelijk aangegeven welk deel van de weg voor de voetgangers is en welk deel voor de fietsers. Lekker doorfietsen dus, zonder oponthoud!”